Fonti bibliografiche per la lettura di un territorio

Rosario Chimirri

Abstract


Bibliographic sources for the understanding of a territory

Among the principal problems regarding anthropological research, there is that of sources. However, paradoxically, this can be resolved without excluding any and, indeed, the problem is more how these sources, including those already published, are used so as to provide a diversified evaluation/interpretation. This essay offers considerations of a territory, Calabria, which are based on the testimony of, mainly, travellers and narrators of different epochs. These have been selected in such a way as to include the landscape, although not in a naturalistic sense which would inevitably lead to exclusion due to distinctions between different academic disciplines. The work concludes by looking at the subject of maps, obligatory in such an argument, and who produced and produces them. This is done while taking it for granted that territorial qualities cannot be recorded on a map because they are innumerable and infinite. 


Keyword


Calabria, sources, maps

Full Text

PDF - ARTICOLO

Riferimenti bibliografici


Abate C., (2004), La festa del ritorno, Piccola Biblioteca Oscar Mondadori, Milano.

Abate C., (2004), (2005), Il ballo tondo, Piccola Biblioteca Oscar Mondadori, Milano.

Alvaro C., (1926), L’uomo nel labirinto, Alpes, Milano;

Alvaro C., (1934), Memoria e fantasia in Cronaca, Ed. d’Italia, Roma;

Alvaro C., (1935), Gente in Aspromonte, S. A. Fratelli Treves Editori, Milano;

Alvaro C., (1958), Un treno nel Sud (Itinerario italiano III), (a cura di) Frateili A., Bompiani, Mi-lano.

Braudel F., (1967"), Civilisation matérielle et capitalisme (XVe-XVIIIe siècles), Librairie Armand Colin, Paris, [tr. it., Capitalismo e civiltà materiale (secoli XV-XVIII), Einaudi, Torino, 1977"].

Cavalcanti O., (1982), La cultura subalterna in Calabria, Vol. I, Casa del Libro, Reggio Calabria.

D’Orsi Villani F. P, Rossi-Doria B., (1984), L’ambiente territoriale della Calabria: alcuni caratteri, in L’architettura popolare in Italia. Calabria, (a cura di) Faeta F., Laterza, Roma.

Faeta F., (1984), Introduzione in L’architettura popolare in Italia. Calabria, (a cura di) Faeta F., Laterza, Bari-Roma.

Gissing G., (1901), By the Ionian sea; notes of a ramble in southern Italy, Chapman and Hall, London [tr. it., Sulle rive dello Jonio, Rubbettino, Soveria Mannelli, Catanzaro, 2006].

Harrison G., (1979), Nelle mappe della Calabria, Lerici, Cosenza.

Isnardi G., (1965), Frontiera Calabrese, Edizioni Scientifiche Italiane, Napoli.

Maffesoli M., (1982), L'Ombre de Dionysos: contribution à une sociologie de l'orgie, Klincksieck, Paris [tr. it., L’ombra di Dioniso, Garzanti, Milano, 1990].

Padula V., (1950), Persone in Calabria, (a cura di C. Muscetta), Parenti, Firenze.

Principe I., (2001), Città nuove in Calabria nel tardo Settecento, Gangemi Editore, Roma.

Seminara F., (1942), Le baracche, Rizzoli, Milano;

Seminara F., (1951), Vento nell’oliveto, Einaudi, Torino;

Seminara F., (1952), La masseria, Garzanti, Milano;

Seminara F., (1957), Il mio paese del Sud, Sciascia, Caltanissetta.

Siciliano E., (1994), Mia madre amava il mare, Rizzoli, Bologna;

Siciliano E., (2002), Non entrare nel campo degli orfani, Mondadori, Milano.

Strati S., (1986), La conca degli aranci, Mondadori, Milano.

Swinburne H, (1783), Travels in Two Sicilies in the year 1777, 1778, 1779 and 1780, London [tr. it., Viaggio in Calabria, Effe Emme, Chiaravalle C.le, 1977].

Teti V., (2004), Il senso dei luoghi, Donzelli Editore, Roma.

Zanotti Bianco U., (2006), Tra la perduta gente, Rubbettino, Soveria Mannelli, Catanzaro.


Refback

  • Non ci sono refbacks, per ora.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License.

Utilizziamo i cookie per essere sicuri che tu possa avere la migliore esperienza sul nostro sito. Se continui ad utilizzare questo sito noi assumiamo che tu sia d'accordo con i cookie da noi utilizzati. Per maggiori informazioni clicca qui: Privacy policy e cookie

......................................................................................................................................................................................

Rivista scientifica ISSN: 2281-8960 - registrata presso il Tribunale di Cremona: registro stampa n° 323/2013