Comunità e società nella post-modernità. Strategie di crescita individuale e collettiva nella convivenza urbana

Giuseppe Licari

Abstract


Community and society in post-modernity. Strategies of individual and collective growth in urban living

The focus proposes a frame of dialogue between the concept of community and the concept of society elaborating the concept urban community, particularly, making to emerge the different dynamics report them and of power inside the community and of the society.

On the anthropological plan Marc Augé underlines, first of all, the relationships identitary with the housing space. While Roberto Esposito underlines those philosophical within the biopolitica. The contribution finishes with a reflection on the urban community as model of social cohabitation in the contemporary city taking back the thought of Aldo Bonomi whereas it faces the dialectics between community and society elaborating two seams of search: "the new middle society" and the "personal capitalism."

 


Keyword


Community, society, the middle society, personal capitalism, urban community

Full Text

PDF - ARTICOLO

Riferimenti bibliografici


Augé M., (1992), Non-luoghi, Eleuthera, Milano, 2002.

Augé M., (1995), Il senso degli altri, Bollati Boringhieri, Milano, 2005.

Bernardelli A., (1999), La narrazione, Roma-Bari, Laterza.

Bonomi A., (2002), La comunità maledetta, Viaggio nella coscienza di luogo, Comunità, Torino.

Bonomi A., Rullani E., (2005), Il capitalismo personale-Vite al Lavoro, Einaudi, Torino.

Bourdieu P., (1993), Risposte. Per un’antropologia riflessiva, Bollati Boringhieri, Torino.

Bruner J., (1988), La mente a più dimensioni, Laterza, Roma-Bari.

Bruner, J., (1993), La ricerca del significato, Bollati Boringhieri, Torino.

Calvino I., (1980), Le città invisibili, Einaudi, Torino.

Esposito R., (1998), Communitas. Origine e destino della comunità, Einaudi, Torino.

Esposito R., (2002), Immunitas. Protezione e negazione della vita, Einaudi, Torino.

Esposito R., (2004), Bios. Biopolitica e Filosofia, Einaudi, Torino.

Foucault M., (1963), Nascita della clinica, Einaudi, Torino,1969.

Foucault M., (1976), La volontà di sapere, Milano, Feltrinelli, 1978.

Geertz C., (1987), Interpretazione di culture, Il Mulino, Bologna.

Geertz C., (1990), Opere e vite. L’antropologo come autore, Il Mulino, Bologna.

Gergen K.J., (2004), Il ruolo della narrazione nella costruzione della conoscenza, in Narrare il Gruppo, Marzo 2004, Armando, Roma, pp. 9-20.

Latouche S., (2004), Sono possibili altri mondi, non un’altra mondializzazione, in MAUSS. Quale “altra mondializzazione”? Boringhieri, Torino, 2004, pp. 23-39.

Melucci A., (2000), Parole chiave, Carocci, Roma.

Tönnies F., (1887), Comunità e società, Comunità, Milano, 1963.


Refback

  • Non ci sono refbacks, per ora.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License.

Utilizziamo i cookie per essere sicuri che tu possa avere la migliore esperienza sul nostro sito. Se continui ad utilizzare questo sito noi assumiamo che tu sia d'accordo con i cookie da noi utilizzati. Per maggiori informazioni clicca qui: Privacy policy e cookie

......................................................................................................................................................................................

Rivista scientifica ISSN: 2281-8960 - registrata presso il Tribunale di Cremona: registro stampa n° 323/2013